Canepa – nada pentru crapi

Canepa – nada pentru crapi

Este o nada foarte usor de pregatit, apreciata atat de crap, cat si de clean, lin, mreana sau platica. Pescarii, fani al pescuitului stationar, sau mai bine zis concurentii, cunosc bine aceasta momeala prin ei devenind o momeala tot mai raspandita si In randul pescarilor sportivi. Mai multe asociatii de pescari din Anglia au interzis folosirea acestei nade pe apele administrate de ei, spunand ca pestii (in cazul lor babusca) devin „drogati” din cauza acestor seminte si pornesc In goana dupa momeala, hranindu-se peste nevoile curente. Se mai spunea ca semintele de canepa ajung pe fundul apei, prind radacini, marind vegetatia de pe fundul baltii. In cativa ani si-au dat seama ca era vorba doar de imaginatii, canepa fiind in cele din urma acceptata si in Anglia, devenind populara. Sursele cele mai rentabile pentru aceste seminte este in primul rand piata unde gasim semintele crude (daca le gasim), magazinele specializate in articole de pescuit (aici comerializandu-se in stare uscata) sau, daca nici aici nu avem noroc, merita sa incercam pe la Pet-Shop-uri deoarece semintele de canepa reprezinta hrana de baza pentru papagali si alte pasari exotice.

RETETA de preparare

Reteta de preparare este mai mult decat simpla. Luam 250g de seminte de canepa si adaugam 1 l de apa rece. Dupa primul clocot, micsoram focul incat sa fiarba incet in continuare. Dupa aproximativ 30 de minute semintele incep sa crape, din ele iesind embrionul. in aceste 30 de minute de fierbere va recomand sa deschideti geamurile (nu strica nici putin curent de aer) pentru ca mirosul placut, de canepa fiarta, in concentratie mare devine aproape insuportabil. Dupa ce marea majoritate a boabelor au crapat putem lua oala de pe foc, turnand apa uleioasa, de pe seminte, intr-un vas (ne va fi de mare folos la prepararea nadei uscate).

Semintele ramase fara apa firbinte vor primi un dus de apa rece (aproximativ 1 minut) prin care vor ajunge in starea corespunzatoare, deoarece lasandu-le sa se raceasca incet se vor inmuia prea tare. Acelasi efect va avea asupra lor si fiertul prelungit. Se vor deschide prea tare si vor fi prea moi. Pentru un efect mai evidentiat putem pune putin bicarbonat de sodiu, sau praf de copt, in apa in care vor fi fierte semintele. Astfel boabele se vor inchide la culoare iesind in evidenta albul embrionului . Daca activitatea de fierbere a semintelor de canepa, nu incanta familia sau vecinii (nu m-ar mira de loc acest fapt) putem sa preparam o cantitate mai mare, intr-o singura tura, mentinand proportia de 1:4 intre canepa si apa. Boabele fierte si calite le vom imparti in portii „de-o partida”, si le punem in congelator.

Nu vor pierde de loc din aroma daca (important !) le inchidem ermetic in cutii, sau In pungi. Tinute numai la frigider, fara congelare, le putem pastra aproape o saptamana. Printr-o sita de 3 – 3,5 mm vor trece boabele bune pentru a fi adaugate In nada ramanand doar cele ideale pentru carlig.

Carligul folosit pentu boaba de canepa va fi de 14 – 18 cu tija subtire montura momelii realizandu-se trecand samanta prin carlig in directia crapaturii (la intepare varful carligului va actiona corect). Pentru pescuitul crapului (dar si pentru lin sau mreana) o samanta de canepa nu este de ajuns. In acest caz vom folosi un carlig de 8 – 12 si vom fixa cate un „fir de par” legat de carlig. Acest fir poate fi ata chirurgicala, ata dentara sau fir impletit (important e sa fie subtire si moale). Vom lipi cu Super Glue cateva boabe de canepa pe acest fir, montura putand fi folosita atat la pluta cat si la plumb, important este sa avem boabe de canepa fiarta si in nada folosita. O data ajunsi la locul partidei vom pune apa suficienta peste semintele de canepa fiarta, pentru ca acestea sa nu se usuce. Boabele deja uscate vor pluti la suprafata.

Pentru o partida organizata „la crap”, important este sa folosim o nada simpla (nu foarte aromata), la care vom adauga semintele de canepa. Aroma puternica a canepei se combina greoi cu o aroma (puternica si ea) de capsuni, de exemplu. Vom adauga apa ramasa de la fierbere (va amintiti ca a fost separata intr-un vas) la 800 g de nada adaugand aproximativ 300 – 400 ml de apa. Este bine sa preparam amestecul inca din seara precedenta, astfel aroma va patrunde profund in nada. Vom adauga 1 – 2 pumni de canepa fiarta framatand-o bine pana la obtinerea starii dorite. Aceasta nada, ajunsa pe fundul apei, va crea un covor uleios, irezistibil pentru crapi, dar rabdare!. Dureaza cateva ore pana se vor aduna la masa pregatita. Pe al doilea carlig, sau pe cealalta montura lansata pe acest „covor aromat” putem folosi rama sau o bucata de carne, important e sa fie de culoare inchisa.

Echipa PeBalti.ro va ureaza FIRE INTINSE