Momitor cu arc culisant facut acasa

Sa ne construim singuri !

Momitor cu arc culisant.

Se ia o țeavă de aprox 20 mm în diametru ,în cazul meu țeavă de cupru de instalații termice, se gaureste cu burghiu de 2-3 mm undeva la 70 -100 mm de capăt se ia o bucată de sârmă galvanizata de 1,5 mm al cărui cap se introduce în gaura după care se răsucește pe teava spira lîngă spira formând un arc .

Se alungeste arcul la distanță dorita ,după care se taie la lungimea necesară. Se pregătesc capetele cu un patent pt introducerea tevii de plastic prin care v-a trece firul .

Se ia o bucată de plastelina se mulează formând un dreptunghi de grosimea 20 mm pe care se așează un plumb ,în cazul meu de 100 gr .

Plumbul se presează si se introduce usor(1-3 mm) în plastelina pt a sta fix în momentul turnarii ghipsului. Se ia polistiren expandat se taie in bucăți si se aplica pe lateralele dreptunghiului de plastelina prinzandule cu elastic sau banda izolier la colturi pt a sta fix si a nu se împrăștie la turnare .

Polistirenul trebuie să fie cu 2 -4 cm mai înalt decât dreptunghiul de plastelina. Se formeaza o pasta de ghips maleabilă, un pic curgătoare si se toarnă peste plumb si plastelina pînă umple matrita noastră .

Înainte de turnare se ung plumbul,plastelina si peretii de polistiren cu o pasta formată din apa si sapun pt a nu se lipi ghipsul de ele si pt a se desprinde usor .Se lasa sa se usuce câteva ore după care se desface si am obținut o matrita din ghips în care putem așeza arcul si peste care putem turna plumbul .

ATENTIE matrita de ghips trebuie să fie bine uscată chiar 2-3 zile la căldură înainte de a turna plumb în ea . După răcire obținem un momitor cu arc încastrat în el de 100 gr ( cazul meu ) .La final se introduce țeavă de plastic se strânge usor la capete cu sârma arcului pt a sta fixa ( nu prea tare sa o obturam ) ,se taie la lungimea dorita si astfel am obținut un momitor culisabil cu arc de 100 gr ( in cazul meu ) .Cu multa grija pt a nu se sparge se pot turna zeci de momitoare cu aceasta matrita

Succes si fire intinse !!

Autor PUIU MAZILU