Boiliesuri de mamaliga
boiliesuri de mamaliga facute in casa
Pe montura cu fir de păr, în locul porumbului, am adaptat printre altele şi un fel de boiliesuri de mamaliga pe care le prepar acasă dintr-o mămăliguţă simplă, făcută din mălai trecut prin ciur sa iasa fin, răcită în prealabil şi apoi frământată cu făină albă de grâu în așa fel încât cantitatea încorporată sa fie suficientă încât să nu se lipească de mâini acest aluat.
Atenție… Nu trebuie exagerat cu adaosul de faină albă.
Jumătate din rezultatul după prima frământare a acestui aluat îl folosesc la confecţionarea unor plăcuţe pe care le pun să fiarbă până plutesc, iar după ce se răcesc le pudrez cu făină albă şi le ţin la rece, luând la pescuit doar cât îmi trebuie.
Plăcuțele se vor tăia cu o lamă fină, în cubulețe chiar pe malul apei,rezultand patratele pe care fiecare pescar le taie la dimensiunea dorita.
Cealaltă jumătate din compoziţie o frământ in continuare până încorporează suficientă făină albă şi nu mai e lipicioasă absolut de loc, o împart din nou pe din două şi din prima jumătate fac bile cu diametrul de aproximativ 14 mm, pe care le fierb până se ridică la suprafaţă, apoi le pescuiesc din cratiţă cu o spumieră şi le pun la zvântat pe o tavă de plastic.
Acestea vor ieși la final puțin mai tari decât plăcuțele căci am mai adăugat în plus făină albă.
După răcire, le aşez într-o cutie cu câteva linguri de făină albă, le agit bine pentru pudrare si le păstrez tot la rece.
Rezultatul sunt nişte boiliesuri de mamaliga cauciucate, albe la exterior, care rezistă şi 24 de ore în apă. La interior pot avea culori diferite în condițiile în care amestecam opțional, în mămăliga iniţială, în plus, alte ingrediente…sofran,canepa samd
În sfârşit, ultima parte a compoziţiei o frământ cu făină în continuare, atât cât poate ea încorpora maxim, şi fac bile cu diametrul de maxim 25 mm, pe care le fierb şi le păstrez la fel ca primele.
Cu acestea din urmă, am avut mari „necazuri” la început, linii rupte, pești mari pierduți. Bilele, se pot face în diferite culori şi arome, care se pot amesteca fie în mămăliga iniţială, fie aceste arome sau coloranți se pot adaugă în vasul pentru fierbere. Rezultatul diferitelor combinaţii sunt o colecţie întreagă de asa zis boiliesuri de mamaliga ieftine, care dau rezultate, de multe ori uimitoare… Recomandat pescarilor cu un buget mai mic.
Ulei virgin inbaiate inainte de a le pune in borcan.
Text modificat după articolul – „Sulina mon amour”
Autor: Marius Mircea Barău.