Importanta cotelor Dunarii si a temperaturii apei info 2019 iunie la deschiderea pescuitului sportiv
Importanta cotelor Dunarii si a temperaturii apei info 2019 iunie la deschiderea pescuitului sportiv
Din experienta as spune ca Dunarea este cel m-ai frumos loc de pescuit,Raiul pescarilor dar totodata si capricioasa inconstanta in cote si peste.
Dar cei ce iubim Dunarea trecem peste toate obstacolele care apar si mergem inainte cu optimism.
Dupa cum stim cu totii Dunarea intra in tara noastra pe la Bazias si iese prin Sulina tranzitand 1075 km cu schimbari de cote datorate ploilor dar si a temperaturii apei .
Dunărea este un important drum fluvial internațional, curgând prin 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și are afluenți din alte șapte țări.
Exista un program www.afdj.ro ce poate fii descarcat pe telefonul dumneavoastra impatimitilor de Dunare pentru a stii tot timpul cotele si temperatura apei pentru zona ce o vizati.
Ideal ar fii un caietel in care sa aveti notat din anii precedenti cand va mers bine pescuitul,perioada,cota ,temperature apei.
Atunci veti stii exact din timp cand sa puneti sculele in masina si sa plecati la pescuit.
Ca un exemplu daca deschid caietul cu cote am sa vad ca luna iunie 2018 seamana cu iunie 2017 dar nu cu iunie 2019 cand cotele sant aproape duble,lucru normal datorita precipitatiilor din ultima perioada.
Toate precipitatiile ce cad pe versantii din amonte logic vor ajunge in Dunare,la fel si afluentii care aduc cantitati mari de apa,de aici si cresterea masiva a nivelului apei,desii avem Portile de Fier care controleaza debitul.
Temperatura apelor Dunării se află sub influența directă a temperaturii aerului și într-o măsură mai mică sub cea a factorilor locali. Încălzirea apelor începe în luna martie și ține până în luna august, după care urmează procesul de răcire. Gheața poate să apară din prima decadă a lunii decembrie până la începutul lunii martie. Durata podului de gheață este în medie de 45-50 de zile. Fenomenul de dezgheț se produce primăvara, cel mai frecvent din aval spre amonte, într-o perioada de câteva zile (4-8 zile)
Dunărea colectează majoritatea râurilor din România transportând anual circa 60 de milioane de tone de aluviuni și 200 de miliarde m³ de apă.
Astea ar fi cateva date importante despre Dunare,despre majestuoasa Dunare.
Dar noi pescarii optimisti cum santem vom avea rabdare sa scada Dunarea sa mergem pe locurile noastre preferate de pescuit.
Cum Dunarea avea 3 grade in ianuarie iar acum la deschidere aproape 20 grade,m-ai asteptam un picut sa o vizitam,functie numai de cote.
Clar cand este foarte crescuta cazul de acum iunie 2019 va aduce tone de aluviuni,iarba samd facand pescuitul extrem de greu.
Iunie iulie daca se poate da la peste caras, platica, somnul si crapul vor intra sigur urmand si randul tenului el fiind m-ai friguros placandu-i apa mai calda.bine la 22 grade ii vine pofta si lui sa se hraneasca.
Noi oricum santem pregatiti avem semintele sau momeala noastra preferata pregatita pentru iesire asteptam decat sa se calmeze un pic sa putem intra pe locurile noastre de pescuit.
Echipa PeBalti .ro va ureaza fire intinse si spera ca v-au fost de folos aceste informatii.