Marinata Calda

Se poate prepara din orice fel de peste.

Se curate pestele, se indeparteaza cap, coada,inotatoare si se taie la 2/3 cm.

Se clateste si se aseaza in oala, un strat de peste, un praf de sare, foi de dafin si piper pana asezam toata cantitatea.

Optional, morcov si ceapa taiata mai gros.

Separat pregatim 2 parti apa, una otet si una ulei.

Adaugam in oala, nivelul lichidului sa fie 2 cm peste peste.

Se fierbe la foc foarte mic 2/3 ore in functie de dimensiunea pestelui. Oblete, balos, carasel ajung 2 ore, la peste mare 3 ore.

Cu 30 minute inainte sa oprim focul adaugam sos de rosii, luati ceva calitativ care chiar inroseste sosul.

Finalul focului deci va fi 2 ore jumatate la marunt, 3 ore jumatate la peste mare.

In prealabil pregatim borcane spalate, le punem 5/10 min in cuptor pentru a fii caldute.

Mare grija cand scoatem pestele din oala. Cu grija si cu paleta, nu folositi polonic deoarece se pasuieste pestele – se faramiteaza si desi va iesi bine ii luati din aspect.

Se scoate pestele din oala, se umplu borcanele si se introduce 10/15 min in cuptor la foc mic cu capacele puse, dupa care oprim cuptorul.

Se lasa pana a doua zi in cuptor, dupa care le depozitati in beci, camara s.a.m.d.

Marinata poate fii consumata dupa 2 saptamani, sa aiba timp sa se macereze oasele, dar va rezista si un an in conditiile in care capacele sunt ok.

Pofta Mare