Scrumbie pe Dunare
Scrumbie pe Dunare De departe cea mai frumoasa experienta din cariera unui pescar impatimit
Flora si fauna existenta in jurul dunarii este inegalabila,cine a ajuns o data pe malul dunarii va vrea cu siguranta sa repete experienta.
Scrumbia este un peşte care se hrăneşte cu plancton şi moluşte.
În apa salmastră (apă dulce amestecată cu apă sărată) ele se îngraşă foarte mult ,dar pe masura ce ajung in zonele prolifice si depun icrele slabesc enorm,nici nu pot fii consumate.
Scrumbia este un peşte de sezon, care trăieşte în Marea Neagră şi în martie aprilie timp de două luni şi jumătate intră pe Dunăre pentru a-şi depune icrele în bancuri foarte mari.
Bancuri mari de scrumbie migrează în apa dulce ridicându-se până aproape de suprafaţă, apoi coborând la fund,acolo este treaba noastra sa o asteptam cu taparinele pregatite.
Aici intervine maiestria pescarului,plumbul sus ori jos sub taparine,uneori legate doua siruri. scrumbiile sant ff pretentioase la culoare,dimineata seara vor o culoare la pranz alta,cand este soare alta,cand este inorat alta samd
Ele migreaza in bancuri mari in apropierea senalului dar si aproape de mal.
Practic din barca este alta treaba ,santem deasupra lor pe apa de 10-20metri,ne putem muta ,esua,cativa metri stanga dreapta la interceptie.
De pe mal posibilitatile sant mult limitate,adica arunci 30-40metri recuperezi astepti pe cand din barca curentul face totul pentru noi,adica aripioarele taparinelor vor sta ca in vant la unghi de 45 grade.
Taparinele le puteti face dumneavoastra daca aveti timp,relativ simplu carlig 6-8 calitative o margea,doua fire argintii,galbene si cauciuc din balonase pt copii .
Este foarte bine sa avem o gama larga de taparine la noi-la culori ma refer- si sa le schimbam cand vedem –daca avem sonar-ca ele sant sub noi si totusi nu prindem.
Daca nu aveti timp sabiki este ok din dragon,chinezarie dar foarte bune.
O alta gaselnita am observant este sa puneti o scrumbie prinsa intr-o taparina –logic prinsa de buza de sus care e mai carnoasa –si tinuta non stop in carlig-avem 10-12 carlige pe taparina-depinde unde mananca sus,jos sau pe mijloc si imediat se inteapa altele in migratia lor,momaia aia e foarte importanta!
Am observant ca 90% din ce prindem sant masculi,deci va veti umple de lapti.
E ok sant mai mari decat femelele!
Mare grija la pastrare ,scrumbia moare foarte repede ,sa o curatati urechi,burta si datii un praf de sare.
Daca scrumbia are 30 cm e ok si la gratar daca nu marinata rece este foarte gustoasa,aici vom posta curand si cateva retete.
Echipa #pebalti.ro va ureaza fir intins