„Somnul” din barca 

Somnul din barca

Dedic aceasta povestire colegului de grup si prietenul ui Adrian Paduraru . Cu multe multumiri !!! O cloceam de mult …De aproape un an de zile de cind am facut prima partida de pescuit de noapte din barca la lansete.. A fost dragoste la prima vedere si asteptam cu nerabdare canicula, sa-mi ofere oportunitatea de a o regasi .

Cred ca este solutia ideala de pescuit pt timpurile actuale , in care acest fenomen destul de neplacut este prezent saptamini bune in viata nosatra cotidiana .In plus aveam oportunitatea de a invata „meserie” de la un coleg de grup , Prof Dr Doc pe stilul din barca , dupa ce l-am vazut la lucru . De citeva saptamini incepuse predarea lectiilor teoretice iar acum trebuiau puse in practica .

Inca de anul trecut , ,pregateam cite ceva pt noua ”iubire”. Doua pikere de 3 mt isi facusera loc in ”garderoba ”si abia asteptam sa le probez pe barca . Studiam vremea intens de ceva timp pt a stabili ziua oportuna,mai bine spus noaptea oportuna desfasurarii actiunii . Am stabilit : 30 iunie – 1 iulie 2015 impreuna cu prietenul si colegul Mitut Vaduva .

Locatia Frunzaru varsare .Acolo trebuie sa facem joctiunea si cu d-l ”prof” Adrian . Ora 8 a zilei de 30 iunie ne gaseste incarcind bagajele in masina . O luam catinel catre destinatie iar dimineata frumoasa promitea o iesire excelenta . Pe drum deja visam la carasii,ciortanii si platicile dolofane care asteptau cu gurile deschise momeala din acele noastre . Trecem usor prin satele parca uitate de lume din zona ,cu oameni frumosi si harnici ,inca neatinsi de noua plaga a oraseanului (fara numar ,fara numar ) ,care-si etalaeaza la porti spre vinzare  preturi super accesibile, productiile din gradina propie .(rosii ,castraveti ,lubemnite,pepeni,ardei etc ,etc.

La Gostavatu deja ne intimpina cu vestitii pepeni galbeni .Oprim la o poarta unde propietarul ,sotia si inca doi-trei cetateni incarcau pepeni intr-o masina cu gind de a cumpara si noi doi trei pt a completa mesele gustoase servite la malul apei ..”-Buna ziua” ”-buna ziua”.” – ”vrem si noi sa cumparam 2-3 pepeni ”-Sotia -”din pacate nu mai avem ””-”tocmai ce i-am vindut pe toti ” Sotul -„ daca totusi doriti de mincat , vedeti in remorcuta aia de colo ca sunt 20-30 buc loviti de piatra sau crapati de copti ”-va puteti alege de acolo daca va place ceva ” ”- fara bani ”.

Am facut ochii mari ..Doar rusinea fata de bunatatea acelor oameni simpli de la tara ,poate cu un trai modest .ne-a facut sa plecam doar cu cite 2 bucati in brate..Bineintels ca nefiind atinsi de plaga oraseanului (fara numar ,fara numar ) nu au vrut nici in ruptul capului sa primeasca bani cu toate ca pepenii erau ok si doar aveau citeva mici lovituri pe exterior de piatra .

Citeva vorbe de plecare pe linga multumirile noastre –” de unde sunteti ? ””- „unde va duceti ?” ne-au demonstrat ca inca exista romani adevarati continuatori ai mult renumitei si laudatei ospitalitatii romanesti in toata lumea despre care mai exista amintiri doar in povestile buniciilor si parintilor nostrii. Le multumesc si pe aceasta cale si totodata ii compatimesc cind stiu ca din munca lor cel mai mare profit ajunge in buzunarul ”comersantului bolnav” de ”fara numar,fara numar”.Ajunsi pe balta primul lucru .o bere rece .

Merge de belea, dupa bere montam umbrelele ,trepied ,lansete,etc ,etc .Ne pregatim pt un pescuit de zi.deocamdata Caldura este destul de mare dar totusi acceptabila sub umbrele in condiitiile in care adia si un vinticel .Pestele cam amortit .Urmeaza curatenia vadului,deci trec la balta si impusc doi iepuri dintr-un foc – si o balaceala buna si curatarea de plaurii care m-ar fi incurcat la eventuale scoateri a unor pesti mai imbracati Prima trasatura survine cam la o ora .O platica.frumoasa. Urmeaza citeva trasaturi destul de violente dar cu ratari.

Intr-un final dupe ca schimb momeala din ac ,macaroane cu boaba de porumb depistez si vinovatii . carasi palmasi Eliberari .Pe la 15,00 intregim echipa pt ca apare si colegul de grup Adrian Paduraru impreuna cu tovarasul lui ,caruia o sa-i atribui apelatativul de ”prof ” .

In povestirea mea Facem cunostinta in adevaratul sens al cuvintului ,fiind prima noastra intilnire fata in fata , schimbam citeva impresii si idei pe linga o sticla de bere brumata .Dupa ceva timp mai tinerii mei noi prieteni se aventureaza in larg.Eu inca astept sa mai scada in intensitate dogoarea emanata de astrul ceresc . Virsta ma obliga la unele prudente si restrictii .Pe la 19,30 ma arunc voiniceste in barca nemairezistind tentatiei .Eram nerabdator si incitat la maxim .Proful si prietenul lui deja se distrau pe barci .Carasii palmasi dominau.Din cind in cind intrau si mai imbracati dar si apropiati de khil .Platica foarte rara .Dar mare .De la juma de kil in sus.

Ma stabilesc undeva intre cei doi la o distanta de 40 metri de fiecare .Proful catre mine ”-da-i cu boaba ca aia-i place” Bag boaba . Imediat o ciupitura .Ratez ! O juma de ora nimic .

Pureci pe inima in conditiile in care baietii se distrau in draci cu carasi mai mari sau mai mici . Proful catre mine :” -ai pus ceva  jos ???” eu ”-inca nu .Pe cursul asta puternic nici nu-mi vine ”.

Proful :”-arunca nada dar mai sus de barca in asa fel sa ti-o aduca pe vad .Si imbraca plumbul in mamaliga.”

Respect indicatiile Mai trece Inca o juma de ora cu citeva ciupituri ratate .De pe mal colegul Mitica imi sufla ca la teza de mate dar tipind cit il tineau rarunchi”-domn Puiu , dai cu 15 Merge de belea cu 15 pe cursul asta puternic ” Inteleg rapid mesajul Era vorba despre gramajul plumbului .Nu schimb nimic .Aveam pe un piker 20 gr iar pe celalat 25 gr . Trebuia sa schimb ceva urgent !!

Gindeam ca nu se poate ca intr-o ora sa nu se fi momit si la mine Si nu acceptam ideea ca trecuse o ora si inca nu aveam nici o captura . Si fac !! Bag o macaroana si un pufi pe o lanseta si doua macaroane pe alta. Minune .Pe lanseta cu doua macaroane trasatura .Caras frumusel. Incarc ambele lansete cu doua macaroane si trasaturile se succed cu repeziciune.Deja fac febra la brate . Abia am timp sa montez starletii pt pescuitul de noapte . Pica si prima platica dolofana sarita de 600 gr .

Noaptea ne invaluise de mult,cu mantia ei placuta dar in febra trasaturilor la secunda o facuse subtil, parca sa nu o observam si sa ne strice distractia . Dintr-o data trasaturile inceteaza.schimb,momesc ,incerc oarece trucuri dar nimic.

.Parca se terminaserea prea repede . Uimit de repeziciune timpului abia realizez ca era trecut de 23,00 .Parca timpul fugise cu pasi de atlet de cind intrasem . Intreb ”-oare a incetat sa manince ?? Proful de de la 40 metri de mine raspunde in intuneric ”-probabil ca da .

Ne bagam la somn si dimineata pe la 4 o luam de la capat .cu siguranta o sa manince iara ”. Intreb :”-pai iesim la mal ???” .

Proful ”-nu!! dormim in barci ” . Intreb surprins ”-tulai doamne si eu ce fac ??? nu mi-am luat nici patura nici nimic de pus capul !!!. Proful „-sunt sigur ca te descurci .oricum o sa fie cald la noapte ”.Nu mai dormisem in barca de prin ”88.

Ani multi .Uitasem cum e . Mai intii asigur bine juvacul dupa care ma socotesc sa vad ce pot face . Eram imbracat in pantaloni scurti si tricou.Descult fara sosete si papuci .Mincare pauza.Urma sa sar peste masa de seara si probabil si peste cea de dimineata . Nu-i bai dar cafeaua imi lipsea cu adevarat Aruncasem intr-o plasa pantalonii si bluza de trening .Mai aveam vesta de salvare si husa ei din folie subtire fisnitoare,dar destul de maricica . Sticla cu apa de 2,5 litri .. Imbrac treningul,trag vesta de salvare peste ,invelesc picioarele in punga in care fusesera hainele ,folosesc sticla de apa pe post de perna ,rup in doua husa de la vesta de salvare si o transform intr-o paturica de acoperit .Le zic la baieti noapte buna si adaug :”-sper ca miine dimineata sa nu ne trezim pe la Rusanesti la baraj luati de curent ”.

Proful „-nici o grija.nu ajungem pina acolo .Esuam undeva pe insule ”.Sting felinarul ,ma trintesc pe fundul barci si hai sa vad ce iese. Abia acum degrevat de grija trasaturilor savurez cu placere frumusetea naturii.Un concert fantastic si placut oferit gratuit de milioane de broaste zonale ma asalteaza din toate partile sub lumina stelelor care clipocesc misterios .

Atipesc ! Dorm cu adevarat ??? Nu stiu .Cert este ca din cind in cind pestii din juvac pliscaneu la suprafata apei trezindu-ma pentru citeva secunde .Aveam un tunel de 3 metri .cu ochiuri rare care din cauza curentului mai mult plutea la suprafata.Nu stiu cit o fi fost ora dar cu siguranta se apropia dimineata dupa cintatul cocosilor de prin satele limitrofe .

Aud un plescanit de plumb in apa .Era colegul profului,asezat undeva cu barca in amonte de mine la 40 metri.

Era primul trezit la ”datorie ”.Ma trezesc si intreb ?? „ cit e ceasul ??? .-raspunde –”4 ”.zic ”Hai pe el atunci . ajunge cu somnul din barca .”.

Trasaturile erau rare dar odata cu mijirea zorilor se intetesc pina la limita suportabilitatii pescuitului cu 2 lansete . Bag in juvac caras dupa caras, Triez capturile in direct. Se lumineaza bine .Cum juvacul meu plutea mai mult la suprafata ,observ ca pesti in el se vedeau foarte putini si doar cei mai mari .Intru la idei.Ia sa verific .

Banditiii !!! Isi croisera o gaura cit pumnul pe fundul lui prin care chiar cind il scoteam la verificare ,unul o taia tacticos catre fundul apei fluturind placut din coada ,de parca ma saluta .

Mai ramasesera citiva acolo de-o prajeala.Nu-i nimic .Nu sunt suparat .Mai este timp .Repar juvelnicul si continui . Inca 2 ore de pescuit in dimineata aceea mi-au adus si ceva peste . Oricum am cistigat si ma simt implinit. Am cistigat 2 prieteni desoebiti (proful si colegul lui ),am cistigat onoarea da a cunoaste un alt minunat membru al grupului nostru, d-l Dan Nenciulescu , am invatat multe taine ale pescuitului din barca, ,am cistigat savoarea a doi pepeni oferiti cu draga inima de oameni simpli dar cu suflet mare de adevarati romani , am cistigat o partida de neuitat de o frumusete rara si o noapte de vis petrecuta in natura .

Per total am cistigat ceva de care altii care se intreaba si ma intreaba de ce nu sunt zilnic cu ei pe aici prin zona mea , ca doar se prinde peste si aici, Am cistigat trairile unei aventuri pe care poate ei nu o s-o le descopere nici in 10 vieti . Captura acestei partide ??? Mai conteaza ??? Captura cea mai importanta este in sufletul meu in trairile mele care vor dainui in mintea toata viata . Fire intinse tuturor !!!

AUTOR PUIU MAZILU